Hizmet Dışı Bırakma Testleri
Hizmet Dışı Bırakma (DDoS) Testleri
Müşteri hizmetlerini büyük oranda internet üzerinden veren kurumlar için Dağıtık Hizmet Engelleme Saldırıları(DDoS-Distributed Denial of Service) büyük tehdit oluşturmaktadır. Son yıllarda DDoS saldırıları ağa sızma ve hassas verileri çalma gibi diğer kritik ataklarla birlikte eşzamanlı gerçekleştirildiği için sadece hizmetleri kesintiye uğratan bir atak olarak değerlendirilmemelidir.
Bu nedenle kurumlar veri kaybı riski ve alınabilecek önlemleri belirleme çalışmalarında bu gerçeği hesaba katmalıdırlar. Aynı zamanda DDOS’tan korunma belirli bir kurum personelinin süreci izlemesini gerektirmektedir. DDoS saldırıları daha yıkıcı olan diğer saldırıları perdeleme amaçlı kullanıldığı için DDoS saldırısından şüphelenildiği durumlarda güvenlik personeli aynı zamanda sızma ve veri çalma girişimlerine karşı da alarma geçmelidir.
Periyodik testler kurumların bilişim sistemlerindeki zafiyet ve açıklıklarının zamanında tespit edilip düzeltilmesini sağlamak adına önlemlerin alınması için büyük önem taşımaktadır. Düzenli taramalar aynı zamanda saldırılarda oluşabilecek yıkımın etkilerini azaltmaya da yardımcı olabilir.
DDOS Testinin Avantajları:
Gelebilecek geniş çaptaki DDoS saldırılarına karşı dayanıklılığı sağlayacak bir bulut sistemini tesis etmek birçok veri merkezine yatırımı ve eşzamanlı kontrolleri gerektirdiği için maliyetli bir sistemdir. DDoS testi alınan yıllık DDoS’tan korunma hizmetlerinin maliyetinin küçük bir oranını kapsamaktadır
DDoS’tan korunma sistemleri performans ve kapasite açısından çok çeşitlilik göstermektedir. Bu nedenle kurumların, mevcut cihaz ve servislerin vermeyi taahhüt ettikleri DDoS’a karşı koyma hizmetlerini ne derece gerçekleştirebildiklerini tespit etmeleri önem kazanmaktadır.
DDOS atakları içerisinde en çok bilinen Flood saldırıları kolay tespit edilebilirken DDoS saldırılarının büyük çoğunluğu yüksek hacimli verilerin gönderilmesini gerektirmemektedir. Normal kullanıcıların ya da uygulamaların davranışlarını taklit etmeye çalışan bu yeni atak türü savunma mekanizmalarını atlatabilmektedir. Buna önlem olarak bazı gelişmiş korunma teknikleri normal trafik karakteristiğinden sapmaları tespit etmeye çalışmaktadır. Bu noktada DDoS testleri, karşılaştırma işleminde kullanılacak ve normal trafiği temsil eden bir başlangıç noktası(baseline) belirlemeye ve anomalileri tespit etmek için sonraki süreçleri oluşturmaya yardımcı olmaktadır.
Sunucu sanallaştırma, sunucu olmayan cihazlar (örn. yönlendirici) üzerinde sanal makine kurulumu ve VLAN’lar gibi ağ teknolojileri ve kompleks bulut mimarileri modern ağların karmaşık bir yapıya sahip olmasına neden olmaktadır. Bu durum mantıksal ağ mimarisini ve data haritasını da karmaşıklaştırmaktadır. DDoS testi kurumların izole edilmiş ve açıklığa sahip olmadığını düşündükleri ağ bileşenlerindeki açıklıkları da ortaya çıkarmaya yardımcı olacaktır.
DDoS saldırıları gün geçtikçe etkisi, karmaşıklığı ve görülme sıklığı artan bir yapıya dönüşmektedir. Önceleri kesintiye sebep olmaktan öteye geçemeyip veri sızdırma işleminde kullanılmayan DDoS son yıllarda saldırganların DDoS’u sızma ve veri hırsızlığı ataklarıyla harmanlamalarından dolayı aynı zamanda maddi kayıp da yaratan bir hal almasına neden olmuştur. Servis sağlayıcıların sahip olduğu DDoS’tan korunma hizmetleri ise çoğu zaman kısıtlı düzeyde bir koruma sağlamaktadır. Çok vektörlü saldırılarda kullanılıp her geçen gün daha karmaşıklaşması DDoS saldırısının test edilmemiş korunma sistemleri ile önlenmesini zorlaşmaktadır.
For You Bilişim DDoS’tan Korunma Hizmeti
For You Bilişim uzmanları gerçeğe çok yakın trafik üretip web uygulamalarınız üzerinde istenilen miktarda yük oluşturabilmekte ve uygulamanıza olan etkisini ölçerek darboğazları tespit etmenize yardımcı olabilmektedir.
BU KONU HAKKINDA UZMANIMIZDAN HEMEN BİLGİ VE DESTEK ALMAK İSTERSENİZ LÜTFEN FOR YOU BİLİŞİM İLETİŞİM HATTIMIZI ARAYINIZ!..