Siber saldırı ve güvenlik ihlali arasındaki fark nedir?
Siber saldırı ve güvenlik ihlali arasındaki fark nedir?
Siber saldırı, güvenlik ihlaliyle tam olarak aynı değildir. Yukarıda tartışıldığı gibi bir siber saldırı , sistemin güvenliğini tehlikeye atma girişimidir . Saldırganlar, yukarıdaki bölümde belirtildiği gibi çeşitli siber saldırılar kullanarak bir yazılımın veya ağın gizliliğinden, yararlanmaya çalışır. Güvenlik ihlali ise siber saldırının hassas bilgilerin, BT sistemlerine yetkisiz erişimin veya hizmetlerin aksamasının tehlikeye girmesiyle sonuçlanan başarılı bir olaydır .
Saldırganlar, hedeflerine sızmak veya zarar vermek için sürekli olarak farklı teknikleri denemektedirler. Bu nedenle, güvenlik ihlalleri tam bir siber güvenlik stratejisinin önemli bir bölümünü daha vurgulamaktadır.
Bir ihlali önlemek için en iyi 10 siber güvenlik uygulaması
1. Siber güvenlik eğitimi ve farkındalık oluşturma
Çalışanlar siber güvenlik, şirket politikaları ve risk raporlaması konularında eğitim almazsa, güçlü bir siber güvenlik stratejisi olmaz. En iyi teknik savunmalar bile, çalışanlar maliyetli bir güvenlik ihlaline neden olacak şekilde kasıtsız veya kasıtlı olarak kötü amaçlı eylemler yapabilir. Seminerler, sınıflar, çevrimiçi kurslar aracılığıyla çalışanları eğitmek ve şirket politikaları ve en iyi güvenlik uygulamaları hakkında farkındalık yaratmak, ihmali ve güvenlik ihlali potansiyelini azaltmanın en iyi yoludur.
2. Risk değerlendirmeleri yapın
Kuruluşlar, tüm değerli varlıkları tanımlamak için resmi bir risk değerlendirmesi yapmalı ve bir varlığın güvenliği tehlikeye girdiğinde yarattığı etkiye göre öncelik vermelidir. Bu, kuruluşların kaynaklarını her değerli varlığı güvence altına almak için en iyi nasıl harcayacaklarına karar vermelerine yardımcı olacaktır.
3. Güvenlik açığı yönetimi ve yazılım düzeltme eki yönetimi / güncellemelerini sağlama
Kurumsal BT ekiplerinin, BT sistemlerine yönelik tehditleri azaltmak için, kullandığı tüm yazılım ve ağlardaki güvenlik açıklarının tanımlanması, sınıflandırılması, iyileştirilmesi ve azaltılmasını gerçekleştirmesi çok önemlidir. Ayrıca, güvenlik araştırmacıları ve saldırganları, çeşitli yazılımlardaki ara sıra yazılım satıcılarına bildirilen veya kamuya açıklanan yeni güvenlik açıklarını tespit eder. Bu güvenlik açıklarından genellikle kötü amaçlı yazılımlar ve siber saldırganlar yararlanır. Yazılım satıcıları, bu güvenlik açıklarını kapatan ve azaltan güncelleştirmeleri düzenli aralıklarla yayımlar. Bu nedenle, BT sistemlerini güncel tutmak kurumsal varlıkların korunmasına yardımcı olur.
4. En az ayrıcalık ilkesini kullanın
En az ayrıcalık ilkesi, hem yazılımın hem de personelin görevlerini yerine getirmesi için yeterli düzeyde ayrıcalık verin. Daha düşük izinlere sahip kullanıcı hesapları / yazılımları, daha yüksek düzey bir izin kümesi gerektiren değerli varlıkları etkileyemeyeceğinden, bir güvenlik ihlalinden zarar görmesini sınırlandırmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca, kısıtlanmamış izinlere sahip tüm üst düzey kullanıcı hesapları için iki faktörlü kimlik doğrulama kullanılmalıdır.
5. Güvenli şifre depolamasını ve politikalarını zorunlu kılın
Kuruluşlar, tüm çalışanlar için endüstri tarafından önerilen standartlara uygun güçlü parolaların kullanılmasını zorunlu kılmalıdır. Ayrıca, güvenliği ihlal edilmiş şifrelerden korunmaya yardımcı olmak için periyodik olarak değiştirilmeye zorlanmalıdır. Ayrıca, şifre saklama ve güçlü karma algoritmaları kullanma konusunda piyasadaki en iyi uygulamaları takip etmelidir.
6. Periyodik güvenlik kontrolleri yapın
Tüm yazılım ve ağların periyodik olarak güvenlik kontrollerinden geçmesi, güvenlik tehditlerini erkenden tespitine yardımcı olur. Güvenlik kontrolleri, uygulama ve ağ penetrasyon testlerini , kaynak kodu incelemelerini , mimari tasarım incelemelerini vb. İçerir. Güvenlik açıkları tespit edildiğinde kuruluşlar bunları en kısa sürede önceliklendirmeli ve azaltmalıdır.
7. Yedekleme sistemleri
Tüm verilerin periyodik olarak yedeklenmesi yedekliliği artırır ve güvenlik ihlali sonrasında tüm hassas verilerin kaybolmamasını sağlar. Enjeksiyonlar ve fidye yazılımları gibi saldırılar, verilerin bütünlüğünü ve kullanılabilirliğini tehlikeye sokar. Yedeklemeler bu gibi durumlarda korunmaya yardımcı olabilir.
8. Beklemedeki ve aktarılan veriler için şifreleme kullanın
Tüm hassas bilgiler güçlü şifreleme algoritmaları kullanılarak saklanmalı ve aktarılmalıdır. Verileri şifrelemek gizliliği garanti eder. Etkili anahtar yönetimi uygulanmalıdır. Tüm web uygulamaları / yazılımları SSL / TLS kullanmalıdır.
9. Güvenliği göz önünde bulundurarak yazılım ve ağlar tasarlayın
Uygulamalar oluştururken, yazılım yazarken, ağları tasarlarken, bunları daima güvenli bir şekilde tasarlayın. Yazılımı tekrar düzenleme ve daha sonra güvenlik önlemleri ekleme maliyetinin, başlangıçtan itibaren güvenliğe inşa etmekten daha fazla olduğunu unutmayın. Güvenlikle tasarlanmış uygulama, tehditleri azaltmaya yardımcı olur ve yazılım / ağlar başarısız olduğunda güvenli olmalarını sağlar.
10. Güvenli kodlamada güçlü girdi doğrulaması ve endüstri standartlarının uygulanması
Güçlü girdi doğrulaması enjeksiyon saldırılarına karşı ilk savunma tekniğidir. Yazılımınızda ve uygulamalarınızda kullanılan girdilere filtre uygularsanız saldırganlar tarafından sisteme kötü amaçlı bir kod göndermesini engelleyebilirsiniz.
BU KONU HAKKINDA UZMANIMIZDAN HEMEN BİLGİ VE DESTEK ALMAK İSTERSENİZ LÜTFEN FOR YOU BİLİŞİM İLETİŞİM HATTIMIZI ARAYINIZ!..